Vaderschap en werk. Valt dat wel te combineren?

Papadag, leuk! Of toch niet? Vooral chaos in mijn kop! Ik ben ruim een half jaar vader en als ik eerlijk ben, liep ik vast. Op papa-dag werd ik keihard geconfronteerd met de onstilbare honger naar zorg en aandacht van mijn zoontje Maxim.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben dolgelukkig om papa te zijn van dit top gozertje. Hij is lief, gezellig, kijkt al lekker ondeugend uit zijn ogen, maar is ook behoorlijk veeleisend. Maar elke keer als ik hem zie bloeit er een unieke versie van geluk bij mij op, die ik anders niet had gekend. Ik wist heus wel dat mijn leven er rigoureus anders uit zou gaan zien, maar ik kon me daar eerlijk gezegd vooraf geen concrete voorstelling van maken.

Daarbij komt dat ik dol ben op mijn werk! Elke dag is anders met afwisselende en uitdagende projecten. Daarnaast besteed ik veel tijd en aandacht aan doorontwikkeling van lopende initiatieven, zoals de komende vernieuwing van Felixwerkt (even off-topic; maar ik ben razend enthousiast over de nieuwe richting die Felix binnenkort op gaat!! Daarover later meer…)

Maargoed, vanaf 06.30 uur is het razende circus in volle gang. Flesje pap, fruithapje prakken, boterham smeren, warme maaltijd voeren, afgewisseld met (te weinig en veel te korte) slaapjes. Die kan ik volgens mijn vrouw trouwens mooi benutten om het huishouden te doen..

Ohja, niet vergeten zelf te douchen, aankleden en ontbijten. Dit alles lijkt ineens uren te duren. Mijn uurtje naar de gym zal ik voorlopig ook maar uit mijn hoofd zetten. Werken tijdens papa-dag? No way!

Vaderschap en werk, valt dat eigenlijk wel te combineren?

Meer van mijn vrienden zitten in dezelfde situatie, blijkt tijdens mijn acute huilie-huilie uitbarsting in hun gezelschap. Mijn lotgenoten spraken gelukkig bemoedigende woorden. We kwamen zelfs tot de conclusie dat er een manier is om je leven weer onder controle te krijgen en niet totaal te laten dicteren door dat kleine, lieve, mormeltje.

In mijn pré-papa-leven kon ik nog lukraak werken wanneer het mij uitkwam. Vroeg in de ochtend of juist midden in de nacht. Die slaap haalde ik later in met een robuuste power-nap. Van dat concept moet ik voorlopig mentaal even afscheid nemen.

Ik ben me er nu van bewust dat tijd schaars is. Hierdoor heb mezelf aangeleerd om tijd in effectieve blokken te verdelen waarin je onvoorwaardelijke aandacht hebt voor prive óf het werk wat je wilt afronden.

Deze structuur levert me rust op in mijn hoofd. Ook is het raadzaam om op een andere locatie dan thuis aan de slag te gaan, bijvoorbeeld op een inspirerende flexwerkplek. Daarnaast ben ik er ook alert op om de tijdsblokken goed af te stemmen met mijn vrouw en in onze gezamenlijke Iphone agenda direct in te plannen.

Heb jij ook tips en trucs over work-life balans of wil je meer weten, dan zie ik je comment hieronder graag tegemoet! Dit wordt namelijk een belangrijk topic in de binnenkort te lanceren Felix community (oeps, verklapt;-)

Stay tuned!